
A tea a Camellia sinensis cserje forró vízbe áztatott szárított leveleiből vagy rügyeiből készülő főzet. Teának nevezzük még a szárított gyógynövények, fűszerek vagy gyümölcsök főzetét is.
A teacserjét Kínában, Indiában, Srí Lankán, Tajvanon, Japánban, Nepálban, Ausztráliában és Kenyában termesztik.
A teát hagyományosan négy fő csoportba soroljuk aszerint, hogy a fermentációs folyamat (amikor a tealevelekből hevítéssel eltávolítják a nedvességet) hogyan zajlott le:
- Fehér tea: fiatal levelek, melyek nem oxidálódtak.
- Zöld tea: A zöld teát nem fermentálják. Kínában a tealeveleket forró vaslábasban néhány percig pörkölik, majd asztalokon sodorják. A pörkölést és a sodrást még legalább kétszer megismétlik. Japánban a leveleket 15-20 másodpercig gőzölik egy keverővel ellátott forgó hengerben. A teát ezután szállítószalagon hűtik, ezután ismét felmelegítik és sodorják. A műveletet újabb hevítés és szárítás követheti a második sodrás előtt. A teát végül szárítják.
- Sárga tea (A részlegesen fermentált teák): ide tartozik például az oolung és a pouchong.
- Fekete tea: jelentős mértékű oxidáció. A fermentálás során szinte az összes aromaanyag mennyisége nő, és új vegyületek is képződnek.
Tekintse meg tea különlegességeink, a Kínálatunk menüpontban!